Borneon punapäät

on

Käsittämätöntä, miten voi kaupunki muuttua muutamassa vuodessa. Ennen rantautumista Malesian puoleisen Borneon viidakkoon pysähdyimme Singaporessa. Hyvä, että edes tunsimme paikkaa, vaikka viime visiitistä on vasta neljä vuotta.

Uusia pilvenpiirtäjiä oli noussut kaupungin ylle. Upea kolmen pilvenpiirtäjän päälle rakennettu surffilautaa muistuttava, suuruudenhullu Marina Bay Sands -kompleksi, jättiläismäisin tekopuin varustettu ekopuutarha Gardens by the Bay ja lootuksen kukkaa muistuttava tiedekeskus kruunasivat näkymän. Toisissa paikoissa yhden kunnon tornitalon tai pilvenpiirtäjähotellin rakentaminen kestää kymmenkunta vuotta ja lopulta hanke kaatuu puolessa välissä pikkupaikallispoliitikoiden arvovaltataisteluun. Singaporessa näköjään ei.

Ensikosketuksen Borneon tiheisiin sademetsiin saimme eilen, kun pääsimme ihmettelemään puolivillien orankien elämää niiden luonnollisessa elinympäristössään. Oranssit karva-akrobaatit keinuttelivat joustavia kroppiaan puusta toiseen, nappasivat huultensa väleihin mojovan rivin banaaneja ja siirtyivät napostelemaan saalistaan viereisen puun oksalle. Emojen karvoissa tiukalla kämmenotteella kiikkuivat pienet ihmismäiset vauvaorangit, jotka yrittivät nyysiä äitinsä hedelmälastista osansa. Urosten veikeä käynti liaanista toiseen paljasti, että puussa killuminen on perinteistä salitreeniä tehokkaampi keino saada muhkeat selkälihakset ja uskottava haba. Käsittämätöntä killumista ja ällistyttävän ihmismäisiä otuksia.

Orangit ovat veikeää porukkaa, mutta hermot ihmisvieraisiin niillä menee helposti. Nuori oranki puri yhtä matkailijaa jalkaan ja saimme itsekin väistellä suuria tippuvia oksia ja kookospähkinäsadetta, joita eräs oranssi varhaisteini päätti päällemme kyllästyneenä viskoa. Onneksi kansallispuiston eläintenhoitajat olivat osanneet varoittaa aggressiokohtauksista, eikä kukaan orankien pällistelijöistä joudu viettämään loppulomaansa pää paketissa Borneon keskussairaalan tapaturmaosastolla.

Katse tiukkana banskuja veteleviin ystäviin takasi, että juuri muita eläimiä emme ehtineet bongata, vaikka ilmeisesti jokaisen lehden takaa voisi löytää erilaisen verkkokalvolle syöpyvän hyönteishirviön. Ilmassa lenteli kuitenkin iloksemme sentään suuria, värikkäitä perhosia ja kultaa hohtavia sudenkorentoja. Puissa kiipeili tuuheahäntäisiä oravia.

Ja tulihan se reissun ensimmäinen käärmekin tavattua. Näytti ihan maassa lojuvalta oksalta, raukka.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s