Aina hiki ja koko ajan jano

on

Borneon vehreys hämmentää. Puita, pensaita ja köynnöksiä on vierekkäin tiheämmin kuin sotilaita pohjoiskorealaisessa paraatissa. Ilman valmiiksi viidakkoveitsellä ja miesvoimalla raivattuja polkuja sademetsäkokemuksemme ulottuisi vain metsän laitaan.

Vihreys ei ole ihme. Joka päivä kaatosataa tai ripsauttelee muutaman tunnin ja lämpö pysyttelee öisinkin yli 30 asteessa. Pahimmillaan se kipuaa tällä maailman kolmanneksi suurimmalla saarella läkähdyttävään 45 asteeseen. Kyllä sellaisessa pätsissä ja ravinteikkaassa maaperässä kasvit jo kasvavatkin monimuotoisuudesta puhumattakaan. Borneossa jo kymmenen hehtaarin alueelle mahtuu kolme kertaa enemmän kasvilajikkeita kuin löytyy yhteensä koko Pohjois-Amerikasta.

Olemme jo aiemmin reissatessamme tottuneet kosteuteen ja lämpöön, mutta silti amorin kaarelle kertyvä hikilammikko ja nenän vartta kiipeävä pisarameri hämmentävät. Täällä on hiki koko ajan, eikä sitä voi piilotella. Muovisella terassituolilla saavutettu housuunpissaamistunne Suomessa kantautuu täällä koko kroppaan. Alushousut liimaantuvat pakaroihin ja kainaloiden hikiläikät paisuvat edestä ja takaa kiinni toisiinsa, kunnes ne valtaavat myös hihat ja alaresorin. Oikeastaan tuntuu kuin olisit kiskaissut kaikki vaatteet päälle suoraan pesukoneesta ja rexonaa ilman et varmasti saa ystäviä.

Jatkuva helle aiheuttaa hikiupotuksen lisäksi tietenkin myös jatkuvan janon. Oikeastaan vettä pitäisi muistaa litkiä samaan tahtiin kuin sitä ihohuokosista pukkaa ulos. Siis ihan koko ajan. Ihan näin yksinkertaista touhu ei kuitenkaan ole. Nesteytyksen määrästä ja juomisen rytmistä sekä seuraavien käymälöiden sijainnista kannattaa pysyä kartalla, sillä täällä aika harva länkkärinainen haluaa käydä puskapissalla. Eikä se seisoaltaankaan ole samaa kuin mökkimetsän mustikan varvuille roiskisi, kun kastelemasi lehden takaa kurkkaava kahdeksanjalkainen kiiluva ötökkä saa lintuhämähäkinkin tuntumaan söpöltä pehmolelulta.

Ps. Yhden käden sormiin mahtuvat ne reissupaikat, joissa on uskaltanut juoda vettä suoraan hanasta. Täällä voi. Siitä pisteet:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s