Raskas marssi

on

Olemme tänään tampanneet ikivihreää sademetsää hävyttömän monta kilometriä pelotellen edestä pois räikeimmän väriset käärmekset, tuuheakarvaisimmat hyönteiset ja limaisimman olkapäitä nuolevat liaanit. Olemme varotoimista huolimatta nähneet kaksi elävää käärmettä, joista toisen alitimme sen killuessa vain muutaman senttikymmenyksen päämme yläpuolla ja toisen viereen jouduimme melkein astumaan, koska polku oli liian kapea kunnon väistölle. Olemme kironneet 10 metriä kohoavat liukkaat juurakot, joita pitkin kipuaminen on haastavaa. Olemme ottaneet käteemme lähimmän kepin (kiitos, ettei se osoittautunut käärmeeksi) lyödäksemme aggressiivisia makaki-apinoita, jos ne keksivät hyökätä päälle. Olemme iloinneet nähdessämme tuskaisen vaelluksen jälkeen sivistyksen rippeistä kertovan opastaulun ja pitkospuut.

Sademetsän kiehtovuus on sellaisissa asioissa, jotka ovat haastava saavuttaa, mahdoton tietää tai harvoin nähdä itse paljain silmin. Ne ovat niitä juttuja, joita dokumenttikuvaajat odottavat viikkoja kylki kurassa kannoksi naamioituneena. Meille urbaanin hektisyyden ja kliinisyyden lapsille sademetsä on ihmeellinen ja kaunis kuin kansantaiteilijoiden kuvittamat sadut, mutta samalla suuri onnettomuusaltis paikka. Kaikkea pitää varoa, kaikkea tarkkailla, eteneminen on hidasta, hikistä, työlästä ja hankalaa.

Kun olimme päässeet etenemään tarkoin harkitsemaamme semivaikeaa vaellusreittiä 400 metriä yhden tunnin aikana, kumpikaan ei tiennyt oliko kyseessä jokin masokistinen reissaajien rituaali vai silkka hulluus. Maksaa nyt siitä omaisuuden, että pääsee kauhistelemaan luontoa toiselle puolen maailmaa reidet hellinä.

Kahden tunnin, kahden käärmeen, yhden hirvittävän nopeasti liikkuvan hämähirviön ja yhden pahemman mättähille liukastumisen jälkeen oli vaikeaa kertoa olivatko poskipäiltä valuvat karpalot hikeä, tiivistynyttä sademetsän kosteutta vai kyyneleitä.

Mutta mikä voittaisi sitä hienoa tunnetta, kun tapaat kahdeksan nenäapinaa rouskuttamassa lehviä viereisessä puussa suuri mollukkanenä pureskelun tahdissa heiluen? Tai sitä kummastusta, jonka saat kun rannalla olevat pienet muovinpalat alkavat liikkua, mutta lähempi tarkastelu osoittaa ne muovin tavoin kiilteleviksi, yksisaksiravuiksi? Tai näet edessäsi iloittelevan kolme linnunkokoista riemunkirjavaa perhosta ja liaanin vetäytyvän rullalle kuin juuri avattu serpetiini. Tuskinpa ilman kaikkia näitä pelottavia villiluonnon otuksia ja haastavan maaston tuskaa olisimme myöskään tavanneet laumalleen testosteronisin elkein mieltänsä osoittavaa, sangen tyhjäkatseista partasikakarjua puolen metrin päästä – tai sen vieressä jo tunteja maassa maannutta BBC:n dokumenttiryhmää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s