Valaan viettelys

on

Sininen rasvatyyni yltyy raivokkaiksi mainingeiksi veneen lipuessa kohti ulappaa. Kannella kaikki tähyilevät eri suuntiin. Odottavat kuulevansa suhahduksen. Näkevänsä taivasta tavoittelevan vesipatsaan. Virkkuukoukkumaiseen kulmaan syvästi kaartuvan selkäevän. Harmaan jättiläiset keskellä kuohuja.

Tyrskyjen keskellä kaikki vaahtopäät muistuttavat suurta sivuevää ja suuntaansa muuttuva aalto tummaa niskakumpua. Mitä kauemmaksi katsot, sitä varmemmin olet näkevinäsi jotain vihjettä vierailijasta. Aika harva havainto osoittautuu oikeaksi, mutta joku kuitenkin.

Ryhävalaat elävät lähellä Quebeciä, mutta vaeltavat tammi-maaliskuuksi vuosittain tänne Dominikaanisen tasavallan kaakkoiselle merelle. Karibian lämpölomalle nuo jättiläiset kulkeutuvat kahdesta syystä: joko saamaan jälkikasvua tai löytämään potentiaalisimman kumppanin, jonka kanssa pikkuvalaita hankkia. Tämä yhtälö tekee Samanasta yhden maailman parhaista valaan katselupaikoista.

Naarasvalaat pysyttelevät vesillä siihen asti, että uusi tulokas on tarpeeksi suuri kestämään hyiset vedet ja pitkän uintimatkan. Massaa vauvavalas kasvattaa lähes 50 kilon päivävauhdilla. Naaraat kulkevat poikasensa kanssa lähellä pintaa, sillä nuorukaisen tarvitsee käydä hengittämässä pinnalla 4-6 minuutin välein kun täyskasvuiset yksilöt selviävät vedenalla 20 minuuttia käymättä pinnalla pärskäyttämässä vesisuihkuaan.

Parhaan shown järjestävät kuitenkin rakkaudenkaipuiset urokset. Ne kieputtavat vartaloaan, heiluttavat sivuevällään, nousevat pinnalle ja esittelevät pyrstöeväänsä.

Erottuakseen riiulla on pistettävä parasta. Niinpä nuoret naisennälkäiset läskit ottavat välillä vauhtia ja heittävät tuhansien kilojen verran valaanlihaa laineiden päälle. Makoplätsi voittaa tutut mökin laiturilta hypätyt, sillä näissä hämmentävän suurl elopaino tarjoaa läjähdyksen lisäksi satojen litrojen merivesiroiskeet. – Ja tämä reissaajapari hymistelee, sillä uudella entistä ehommalla kameralla hienoja kelpoja ruutuja palaa muistikortille kymmeniä.

20140213-212102.jpg

20140213-212053.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s