Malborough huulilla

on

BLENHEIM, UUSI-SEELANTI. Kuka tekee töitä viinitiloilla talvisin, kun rypäleet on poimittu, ylimääräiset oksat karsittu ja rungot vaipuvat horrokseen keräämään voimia seuraavaa kasvukautta varten? No, lampaat tietenkin!

Jos maassa on miljoona ihmistä vähemmän kuin Suomessa ja silti 35 miljoonaa lammasta, jotka ovat rikkaruohojen ja heinän suhteen kaikkiruokaisia, muuta ei tarvita. Siellä ne nautiskelevat kuin Piippolan vaarin eläimet syyskemuissaan viinipuiden lomassa ja pitävät nurmen kunnossa.
malborough viinitarha

Litkiessämme Waiheken valkkareita alkumatkasta, emme tienneet, että rypäleet itse asiassa valmistuivat paikassa, johon myöhemmin päätyisimme. Nimittäin Waiheken vehreillä kukkuloilla kypsyy erinomaisia punaviinilajikkeita, mutta valkoviineihinsä talot ostavat kuitenkin rypäleet usein Malborough’sta.
Ystävän kautta meille tarjoutui mahdollisuus kyläillä viinitilalla, jonka viinejä löytyy Alkonkin valikoimista. Maukkaiden viiniensä lisäksi hauska lisä on se, että tilan omistajapariskunta on puoliksi suomalainen, puoliksi uusseelantilainen. Yhteensä heidän hoidettavanaan on 60 hehtaarin viinitarha, josta osa on omia puita, osa tuttavien maata. Suurimmaksi osin puurivit ovat herukkaista Sauvignon Blancia, josta alue on erityisen tunnettu.
Viinipuskat mutkittelevat vehreinä jonoina laaksossa. Sauvignonit ja chardonneyt nätteinä riveinä kuin koulun aamuhartaudessa, räväkämmin kasvavat Pinot Gris -versot ovat myös istutettu riveittäin, mutta niiden oksat kasvavat kapinallisemmin ja rehottavammin joka suuntaan.
Malborough’n lempeä mikroilmasto on kuin tehty Sauvignon Blanc’lle ja Pinot Gris’lle. Aromikas ja hienostunut virkeä maku vaatii lämpötilavaihteluita. Viileät yöt ja kuumat kesäpäivät viilaavatkin Uuden-Seelannin Sauvignoneista aussisukulaisiaan mielenkiintoisempia makuja. Kierreltyämme muutaman tunnin tiluksia emäntänä toimiva Satu vie meidät maistelemaan. Tilan viinit ovat aromikkaita ja ystävällisiä, hennosti mustaherukkaisia ja kevyitä. Raikkaita kesäpäivän ilahduttajia. Yksi nousee kitenkin ehdottomaksi suosikisi (jota muuten saa nyt Alkon tilausvalikoimista vaikka pullo kerrallaan, jee!): Vicarage Lane, Malborough Bubble Sauvignon Blanc. Hienostunut, hillitysti poreileva Sauvignon Blanc -kuohuviini. Virkistävä ja kiehtova maku sekä upea raikkaus. Uusi tuttavuus saa meiltä vahvan suosituksen niin vappujuomaksi, häihin, ylioppilasjuhliin kuin kesäpiknikille. Voittaa mennen tullen peruscavat ja elyseet sekä antaa juhlimiselle persoonallisen tunnelman. Tilaukseen. Vau!

malborough viinirypäle

malborough viinirypäleitä

vicarage lane sauvignon blanc

malborough viinitarhaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s