Kostarikalainen korkeasaari

on

Harmaahapsuinen laiskiainen tiukentaa hitaasti otettaan mangopuun latvasta. Tämän keskiviikon voisi lepäillä vain tässä. Alhaalla vilistää kaksi jeesusliskoa nurmen päällä. Ne juoksevat riemulla pari metriä kerrallaan, kunnes jäykistyvät hetkeksi kuuntelemaan ympäristöään suurempien liskovanhusten loikoillessa päivää suuren puun rungoissa ja monimuotoisessa traakkipuun oksistossa.

Silmien edestä lentää jokin. Turkoosirintainen kolibri hurjastelee kevyesti oksalle, sirkuttaa pikkiriikkisistä laululihaksistoista kolme sekuntia ja pyrähtää uudelleen matkaan. Pieni keltainen lisko on uskaltautunut polulle. Se noukkii nopeasti maan päälle nousseita aamukasteessa marinoituja öttiäisiä lehvänleikkaajamuurahaisten rehkiessä polun toisessa sivussa.

Muurahaisten vihreänä välähtelevä lehtivirta mutkittelee traakkipuun vierestä polun uomaan, sitten pensaikkoon kiertäen tarkasti niiden juurella olevat kolot, joista kurkistaa maan pinnalle aika ajoin kirkkaanpunasaksinen maarapu. Maaravut ovat rei’ittäneet ruohikon tasaisesti. Kustakin multaisesta kolosta pilkistää kaksi ulkonevaa silmää, mariinin sininen kilpi ja saksi. Maan täristessä kolojen kuninkaat vetäytyvät kiireesti takaisin suojaan. Marsua ja rottaa muistuttava, jäniksen kokoinen hännätön nisäkäs häärii edessämme. Pakko hieraista silmiä. Ruskea agouti näyttää pohjoisen kasvateille Narnian tai Ihmemaan tekosilta. Siniselkäinen perhonen lentää viidakkopuutarhan poikki. Kämmenenkokoisten siipien käynti on hidas ja muistuttaa enemmän raihnaisen joutsenen kuin lajitoverinsa lentoa.

Pitää kiirehtiä, että ehdimme hotellin viidakkopuutarhan läpi aamiaiselle ja kansallispuistoon ajoissa – katsomaan eläimiä tietenkin.

Kahvia siemaillessa tarjoilija rientää sormea ylös osoitellen luoksemme. Kuuden metrin korkeudella päämme yläpuolella, katetun ulkoravintolan bambukaton sisäharjalla makoilee iso laiskiainen aamunokosillaan. Tietenkin.


  
  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s