Helvetin suulla

on

  

Hehkuva sydän jossain sankan, mutta kevyen vaalean savun alla. Kirkkaanoranssina kiehuva pata, jonka ailahtelevuuteen ihminen ei voi vaikuttaa. Ärhäkkää kattilaa kiertävät ruosteenpunaiset kivireunukset, jonka korkeimmalle kohdalle on pystytetty suuri metalliristi. Emme kipua tänään sille puolelle, sillä pari viikkoa sitten maa murtui reitin alta ja osa polusta valui pohjalle osaksi kuplivaa laavavirtaa.

Maapallolla on nelisentuhatta tulivuorta, josta noin 450 on purkautunut historiallisena aikana. Masaya on niistä yksi. Viimeksi se purkautui 2008. 
Onneksi rinteitä ja kraatereita riittää yhä aktiivisen Masaya-vuoren naapurissakin. Alueella on yhteensä kaksi tulivuorta ja viisi kraateria. Kiipeämme toiselle puolelle Masayaa, hiljenneen kraaterin reunalle ihailemaan kasvavaa savupatsasta ja tulipataa.

Olemme reissuillamme syöneet tulivuoren höyryssä paistettua aamupalaa ja nousseet auringonnousuksi vulkaanisille rinteille. Olemme kummastelleet monta kertaa kuumia lähteitä väriloistoineen ja pelästyneet maasta vieressämme purkautuva geysirejä. Olemme nähneet kuuman laavan valuvan sihisten mereen ja uineet tuliperäisessä mutakraaterissa. Näin lähellä aidosti tulivuoren polttavaa ja oikukasta laavapataa emme kuitenkaan ole aiemmin koskaan päässeet.

Olo on kuin olisi helvetissä ja paratiisissa samaan aikaan. Näky on mahtava ja ihan vähän pelottavakin. Emmekä ole ainoat näin kokevat. Reunalle pystytettiin ensimmäinen risti jo 1500-luvulla suojelemaan ihmisiä tältä Helvetin suulta.

Alkuperäiskansoilla oli tapana kunnioittaa vuorta ja jumalia uhraamalla lapsia Masayan laavajärveen. Tällä kertaa uhrattua tulee puoli litraa kahden aikuisikäisen hikipisaroita. Ilman niitä kraaterilta toiselle vaeltelu ei onnistu. Mahtavat näkymät korvaavat vaivannäön.

Muy linda!


  
  
  

  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s