Balilainen hipsteri-invaasio

on

Kävimme Balilla ensimmäistä kertaa vuonna 2009, eli meidän ajanlaskumme ja suhteellisuuskäsityksen mukaan ei nyt sentään ihan ikuisuus sitten. Tuolloin mieleen lomapaikasta jäivät rauha, ystävällisyys, luonto ja maailman ihanin indonesialainen ruoka. Hennosti pannulla käytetyt kasvikset, lempeän tulinen sambal, tumman makea ketjap manis -kastike, ihanat hedelmäsalaatit ja simppelit mutta tajunnan räjäyttävät banaanipannarit.


Ruuat valmistuivat tulella niin kesken sukellusreissun, merimatkalla laivan minimaalisessa keittiössä valmistettunakuin biitsin simppelissä grillinurkkauksessakin. Seuraava kerta, muutama vuosi myöhemmin mentiin samoilla indoruokafiiliksillä. Yksinkertaista ja herkullista. Paikallisia pöperöitä, joissa parhaimmillaan maistui kokin suvussa kiertänyt, vuosisatoja hurmannut kookoksinen tai chilinen superresepti. Jos jokin oli muuttunut, emme sitä herkullisten paikallisten ruokien huumassa huomanneet.

Sittemmin indoihanuuksien rinnalle on noussut universaali hipsteriys orgaanisine kahviloineen. Kuulostaa kammottavalta turismin tekeleeltä, mutta todellisuudessa ei niinkään. Kookosten ja papaijojen mekassa, joogan ja surffin kehdossa ja hindulaisuuden tyyssijassa hipsteritrendi ei tunnu ollenkaan yhtä päälle liimatulta kuin esimerkiksi suomalaisessa kauppakeskuksessa. Melkein kuin se olisi täältä syntyisin, vaikka ei nyt ihan sentään niinkään.


Energisoivia, voimaannuttavia tai ravitsevia pinkkejä kirkkaan oransseja tai violetteja, läpikuultavan vihreitä ja paksuja kotitekoisia mehusekoituksia, jossa kimmeltää passion- tai lohikäärmehedelmän jämäköitä siemeniä. Quinoakookosaloeverapuuroa, siemenleipää, tummaa suklaata tihkuvia raakajuustokakkuja, vegaanisia jäätelöitä, gluteenittomia mustikkapannareita. Uutettua erikoiskahvia ja kolme tuntia hautunutta chai-teetä. Lukuisissa ravintoloissa kulhoruokia ja ituhippien nk. ”aamiaisannoksia” saa koko päivän. Tuntuu, että jokaisen uskottavan balilaiskuppilan menusta löytyy samat chait, acait, gojit, mantelimaidot ja spiruliinat kuin etelähelsinkiläisen kivijalkakahvilan listaltakin.

Lisäksi tyylikkäimmät kahvilat on stailattu tyyliin, jollaisesta ripauksesta moni Kallion tai Punavuoren kahviloista vain haaveilevat. Seinillä roikkuu ruosteisia kelloja ja hyllyillä seisoo rinta rouheana neonvärisistä akryylimassasta tehty ananas-, buddha tai yksisarvisrivistö. Puutarhan puolella puun korkeimmalta oksalta roikkuu yhä täysissä hengen voimissa oleva puolitoista metriä korkea, näyttävä kristallilamppu. Perinteisten söpöjen lampien, pyhimyspatsaiden ja pikkusuihkulähteiden lisäksi utuisiin nurkkauksiin kätkeytyy kotialttareita leffastaroille, poptähdille ja tämän ajan muille popkulttuurin vaikuttajille.Eikä hipsteriys ole pelkkä markkinointikikka. Ravitsevat acai-kulhot ja tuorepuristetut mehut sopivat tropiikin kuumuuteen ja energiasyöppöihin Balin aktiviteetteihin täydellisesti. Sijainti keskellä sademetsää tai hienohiekkaisinta biitsiä ja turistialuetta antavat etumatkaa. Täällä moni on valmis maksamaan erityisistä mauista ja hyvästä fiiliksestä ilman arjen perusrutinaa hinnoista, luomusta ja muusta eettisistä valinnoista.

Orgaanisten, innovatiivisten ja upeasti stailattujen ruokapaikkojen lisäksi Balin hipsteriyttä lisäävät pieniä tai ehkä jo piireissä hieman tunnetuimmiksi kasvaneita designmerkkejä kantavat sisustus- ja vaateliikkeet. ihan mieletön kombo. Eikä ne ole kokonaan teilanneet ravintolaskenestä indoruokapaikkoja. Kaikelle löytyy paikkansa.

Ja se, jolle erikoiskahvit, eettiset ja orgaaniset luomuraaka-aineet tai puhdistavat luonnonjuomat ovat lomalla liikaa, voivat ottaa yhä reissun delfiiniä jahtaaville safareille tai sademetsäajelullle, jossa pienelle pläntille on laitettu kolme seepraa, elefantti ja turistien sipsejä syövä apinalauma. Aussien täyttämiä kännibaareja ja kahden rupian mättöruokaloita löytyy. Niihin löytää helposti jos ei suoraan matkasovellusten avulla niin ainakin melun perusteella.

Meille kotitekoiset lemonadet ja raakapuurot sopivat kuitenkin kuin rinkka selkään.

Ihana Bali. Yllätit taas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s