Parasiitteja paratiisissa?

on

”Bali belly, denguekuume, malaria, joku paikallinen parasiittitulehdus,” lääkäri luettelee todennäköisiä taudinkuvia.

Ensimmäisen potilas sairasti 1,5 viikkoa sitten. Lääkekuurin ansiosta perinteinen balilainen turistivatsatauti ei ole siis kyseessä, eikä oireetkaan täysin siihen viittaa. Dengueen ja malariaan kylläkin.


Pitkään reissannena kaikenlainen ensiapu on aina repussa. Ani harvoin paikalliseen terveydenhuoltoon joudumme turvautumaan. Oikeastaan olemme yhdeksän viime vuoden, noin 45 reissun aikana joutuneet käymään aiemmin vain kahdesti lääkärillä – ja kummallista kyllä nekin saman reissun aikana. Ensin herran hammas päätti kuolla keskelle Borneon sademetsää. Viikkoa myöhemmin surffilaudan evä teki aallokossa tepposet samaiselle reissureiskalle. Tämän lisäksi toinen matkaajista sairasti sekä viime syksyn Etelä-Ranskan reissun että pääsiäisenä Maltalla. Kroppa ei taida tajuta, että kiintiömme tälle reissujen päällä sairastelulle alkaa olla kohtalaisen täynnä.

Paratiisiin piti tulla. Nyt tämä alkaa tuntua kahden sairaan kuntoutusleiriltä. Jokainen päivä menee enemmän tai vähemmän sängyssä toipuen. Voiko meillä oikeasti olla näin huono tuuri?

Tällä kertaa olemme olleet ansiokkaasti molemmat vuoron perään sairaina. Rouva Ubudissa, herra Seminyakissa, rouva Gileillä, herra Cangussa. Bakteereita ja infektioita. Terveydenhuollollista peruskauraa siis. Lisäksi epäonnisesti eteen on osunut kolme (!) homeista hotellihuonetta, jotka tekivät pahaa tuhoa (ainakin) seurueen astmaatikolle. Jos maailma jahtaa Pokemoneja, niin me toden totta olemme etsineet kännykällä raivoisasti paikallisia klinikoita joka ikisellä stopillamme.

Kaikesta on toivuttu antihistamiinein, antibioottikuureilla, levolla, kunnon nesteytyksellä ja reklamaatiolla. Sairastelun vuoksi on jäänyt vähemmälle surffaus, sukellus, pitkät trekit ja muu levoton riekkuminen. Sekä tietenkin blogin kirjoitus.

Mutta että dengue. Oikeasti?

Lääkärin mukaan denguekuumeeseen sairastuneiden määrä on kasvanut Balilla viime kuukausina. Nykyään kun tautia levittävät hyttyset viihtyvät seisovien likavesien ja lätäköiden lisäksi myös puhtaiden, juoksevien vesien vierellä. Niitä tropiikissa on kaikkialla: Täällä on neljän tähden hotelleissakin ulkosuihkut ja -käymälät. Puhumattakaan uima-altaista, suihkulähteistä ja puutarhojen muista vesiaiheista. Oikeastaan siis altistumme riskille koko ajan. Riskejä voi minimoida, mutta tosireissaaja tietää että riskit ovat aina olemassa. Vältyt niiltä vain jäämällä kotiin. Kaikilta et silloinkaan. Ja sehän ei meille käy.


Puolikuntoisena lomailu vaatii hidasta vaihdetta, pitkiä yöunia ja rauhallisia päiviä. Tällä reissulla se on tarkoittanut pitkien patikointien vaihtamista skootterikyytiin, hajanaisten biitsipäivien korvaamista oleskelulla puolipalvelullisissa rantaloungeissa ja aallon metsästyksen sijaan toisten surffaajien taidokkaan vauhdin ihailua rannalta käsin. Upeita hetkiä nämäkin, vaikka aktiivilomailijana hinku on ollakin aina menossa.

Mielessä asustelee kuitenkin pieni harmitus. Kuka nyt lomalla viitsisi sairastaa? Ei tämä kuitenkaan nyt kaikkea pilaa. Näitä maisemia, fiiliksiä ja makuelämyksiä eivät pöpöt varasta. Ehkä vähän haalistavat. Kyllä sitä palmuja, merta ja riisipeltoja ennemmin pienessä koomassa tuijottaa kuin olohuoneen seinää.


Yksi allaspäivä päätämme ostaa lennot seuraavalle reissulle. Jospa lokakuussa olisimme terveempiä. Toiveajattelu, uudet unelmat, lepo, hitaan elämän nautinto ja nesteytys ovat parasta balsamia lomasairastelijoille.

Viiden tunnin päästä lääkäri soittaa. Verikokeen tulokset ovat valmiit: Ei malariaa, ei dengueta. Joku pahuksen virus, muttei kuitenkaan dengue.

Loma pelastettu. Kai.

One Comment Lisää omasi

  1. emiliamonte sanoo:

    Mä olen sitä mieltä että kun vanhenee niin herkistyy kaikelle ja se on tosi rasittavaa. 😘

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s