Espanjan Alhambra on Euroopan Taj Mahal

on

Jos joskus menetät uskosi ihmisyyteen ja kauneuteen, matkusta Granadan Alhambraan. 


Granada kätkee kukkuloilleen aarteen, joka vetää vertoja Intian Taj Mahalille. Rähjäiset, kiehtovasti mausteenkatkuiset arabikorttelit, juutalaisalueen puhensorinassa lepäävät aukiot ja pikkukujille piiloutuneet tapasbaarit viehättävät, mutta ovat vain pintaraapaisu Espanjan arvokkaimpiin kulttuurikohteisiin lukeutuvasta kaupungista.

Vaikka kukkulalla sijaitseva valtava Alhambran alue näkyy kaikkialle, maurilainen rakkauden tunnustus Euroopalle, esteettisyyden rajoja koetteleva, herkkä Nasridien dynastian kuninkaiden palatsi Alhambra puutarhoineen ei avaudu niille, jotka jäävät tuijottelemaan sitä viereiseltä kukkulalta. Ei edes niille, jotka piipahtavat sen ilmaisilla alueilla nopeasti. Unescon maailmanperintökohteeksikin valitulle Alhambra-elämykselle kannattaa varata kokonainen päivä tai kaksi.

Katajakäytäviä, vehreitä viinilehtoja, romanttisia ruusupenkkejä. Vesiputousportaat ja virkistävät vesiaiheet. Lummelammet ja hedelmätarha. Tätä Edenin puutarhaa hoidetaan hellyydellä ja tarkkuudella.

Kukkakirjon huumavan hunajainen tuoksu voisi humalluttaa, jos sitä ei olisi tehnyt jo mielettömät käytävät, lehtokatokset, kaupunkiin katsovat itämaiset koristeikkunat, lukuisat kaiverrukset, kohokuviot ja pylväsjonot. Sileitä marmorilattioita ja kymmeniä metrejä itämaista ornamenttia.

Alhambra on häkellyttävän kaunis ja ihmeellisen sielukas.


Jos haluat löytää aurinkoisen heinäreissukohteen, jossa helle sivelee ihoasi, iloinen paikallinen väki värittää arjellaan kadut ja mielen rauhoittaa satunnainen vilpoinen pasaatituuli, älä missään nimessä suuntaa Espanjan Granadaan. Jos sen sijaan kestät äärimmäistä kuumuutta, himoitset historian havinaa ja juovut estetiikkasta, pysähdy tovi, sillä rannikkoresorttien altaat, palmujen reunustamat vilkkaat rantapromenaadit ja sateenvarjodrinksut silmissä saatat ajaa tämän kruununjalokiven ohi liian helposti.


Granada on suomalaisella mittakaavalla yksi helpoimmista paikoista tavoittaa. Ramppaahan tätä kolkkaa Eurooppasta ympäri vuoden joka toinen suomiturre. Moni jättää tietämättömänä kuitenkin Granadan ja islamilaisen arkkitehtuurin suurimpiin ihmeisiin lukeutuvan Alhambran väliin.

Helpoin osuus on 4,5 tunnin lento Helsingistä Malagaan ja 1,5 tunnin ajo kentältä koilliseen vuoristoon. Granadaan vie leveät, ruuhkattomat moottoritiet, jota reunustavat jylhät maaseutumaisemat.

Sisäänpääsy massiiviselle Alhambran alueelle muistuttaa monimutkaisuudellaan sen sijaan Indiana Jonesin tietä Graalin maljalle. Lippu- ja sisäänpääsypolitiikan on oltava espanjalaisten tieinsinöörien käsialaa, sillä koko alueen tavoittaminen yhden päivän aikana muistuttaa epäloogisuudessaan andalusialaista liikenneympyrää.

Parhaat vinkit Alhambran vierailuun:

1. Varaa liput etukäteen netistä. Sesonkikuukausina vain onnekkaimmat aamuvirkut saavat jonkinlaisen osittaisen lipun luukulta. Muille myydään ei oota.

2. Varaa liput koko alueelle (Alhambra, Generalife, Palacios Nazaries, Alcazaba, Medina +puutarhat: Jardines Nuevos ja Jardines del Portal kuuluvat siis kaikki samaan kokonaisuuteen ja erilaisuudessaan kaikki vierailemisen arvoisia).

3. Varaa samalla myös vierailuaika ajoissa myös kaikkein kauneimpaan kolkkaan eli Nazarien palatsiin ja puutarhaan, jonne päästetään matkaajia rajoitetusti. Varauksen kannattaa olla esim. 2-3h sen jälkeen, kun olette saapuneet alueelle pääsisäänkäynnistä. (Huom. Jos ostat lipun vasta aamulla luukulta, saatat saada lipun parhaimmalle alueelle vasta illaksi. Tällöin kannnattaa käydä välissä piipahtamassa Granadan keskustassa.)


3. Aloita alueen kierros heti aamulla, kun on vielä viileää ja rauhallista. Muilta matkaajilta et toki voi välttyä sesonkina aamuisinkaan.

4. Liiku kukkulan ja kaupunginväli paikallisbussilla, turistijunalla tai taksilla. Vaikka reippailu on ihan jees, säästä energiasi mieluummin valtavan alueen ihasteluun. Kovassa kuumuudessa jopa voimamiesten kunto on rajallinen.

5. Yövy Granadassa. Päiväturistille koko elämys on juosten kustu tai tukehtuen nielaistu. Alhambran kauneudessa on paljon sulateltavaa. Tässä paikassa jos koskaan kannattaa istahtaa penkille hengähtämään ja ottaa oma aikansa. Iltaisin ehdit nähdä Granadaa. Päivisin ihastelemaan Alhambraa, kun kaupungin kadut ovat kuitenkin autiot ja kaupat kiinni noin klo 14-18, koska kuuma ja siesta.

6. Ota majapaikka, jossa terassi, EI parveketta. Parveke tarkoittaa Andalusiassa useimmiten ranskalaista parveketta, jota käytetään vain tuuletukseen. Eikä näillä kuumuuksilla muuten edes tuuletella kuin öisin ja silloinkin saattaa änkeä sisään kutsumattomia yö-öttiäisiä.  Osta kämpille viinipullo ja nauti se terassilla hyvässä seurassa illan pimennyttyä, kun on jälleen ihanan viileää ja kujilta kantautuu yön ääniä ja puheensorinaa taustamusiikiksi.

7. Ota kulmakioskista mukaan vettä ja pikkupurtavaa. Alueella saa toki järjettömän kallista vettä ja kullan kilohinnalla bulkkipurtavaa, mutta pitkästä vierailusta selviää kyllä ihan yhtä hyvin aiemmin ostetuin kahden euron vesin, pähkinöin, hedelmin ja keksipaketeinkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s