Algarven rantaviivaa mittailemassa

on

Jos Espanjassa keskityimme tällä reissulla intensiivisiin kulttuurikaupunkeihin, niin Portugalin Algarve valikoitui reitille tasapainottamaan ja terapiaksi huutavaan meren kaipuuseemme. 

Mikä olisikaan parempi lääke ikävöidessä sinisiä tyrskyjä, komeita rantakallioita ja aallon metsästystä kuin Etelä-Portugalin loputtomat rannat.

Jopa vuoden kuumimpana sesonkikautena heinä-elokuussa täällä löytää helposti tilaa rannoilta tai oman pienen piilopaikkansa kivikkojen seasta, koska erilaisia upeita rantoja on yksinkertaisesti vaan niin runsaasti.

Arrifana Beach Algarve
Arrifanassa rannalle laskeudutaan serpentiinitietä pitkin. Nautiskelijat voivat huristaa matkan eurolla golfkärrytaksilla.

Praia de Monte Clérigo oli tällä kertaa paras meille: kaunis biitsi, jossa kivat kuppilat istuskella vauvan kanssa ja hyvät aallot perheen surffaajalle.

Atlantin puskemat vaahtopäät valuvat seinämänä kohti rantaa. Vedestä nousee usvaa. Iholla voi tuntea meren mikroskooppiset vilvoittavat lentopusut.

Valtameri on muovannut jyrkänteistä omat komeat katedraalinsa. Meren kirkot seisovat kalliokielekkeiden kanssa jonossa kuin dominopalikat.

Ponta da Piedade Algarve Portugal
Ponta da Piedadessa riittää jyrkänteitä ihailtavaksi ja portaita pohjetreeniin.


Rantahiekkaa halailevat mehikasvit ulottavat nahkealehtiset kätensä isona joukkioina kohti merta. Paunikkien päälle asettuneet jyhkeät agavet tuijottavat puolestaan lehdet ja piikit sojossa kohti paahtavaa aurinkoa.

Mikä mahti on rakentanut nämä näkymät? Mikä aika on vaadittu muovaamaan rotkot, jyrkänteet ja vesirajaa koristavat onkalot?

Praia do Camilon jylhät jyrkänteet antavat suojaa tuulelta.

 

Jär-jet-tö-män kaunista ja siksi varmasti niin maagisen rentouttavaa. Ei täällä tarvitse mitään muuta. Paitsi ehkä uikkarit.

Kaipuu selätetty.


Kokeile ainakin nämä:

Käy kokemassa komeimmat kalliorannat jyrkänteineem kuten Praia do Camilo, Ponta da Piedade tai ainoastaan meriteitse tavoitettava Benagilin luolabiitsi. 

Kuvagooglaa lisää rantoja. Lista on loputon. Me valitsimme tukikohdaksi Lagosin ja luonnollisesti siis valitsimme rannat puolen tunnin ajomatkan sisällä yöpaikastamme. On reissukohtaista, mikä ranta kolahtaa milloinkin parhaiten. Lempparibiitsiksi tällä reissulla valikoitui rauhallinen Praia de Monte Clérigo, jonka vesirajassa kiilteli liuskekalliota ja hiekan takana tervehti pari erityisen mukavaa kuppilaa, jossa kelpasi hengailla vaunujen kanssa pitempiäkin aikoja. Ensi kerralla viihdytään varmasti eri rannoilla, kun tyttö on kasvanut, eikä vaunut ole enää matkassa.

Energiaa ja vilvoitusta rannalla saa ravitsevasta herkullisesta Acai-kulhosta. Toimii niin aamiaisena, lounaana kuin jälkkäreinäkin. Surfväen lempparisafkaa.

Praia dos Tres Irmãosissa riittää väkeä. Rannan kalliomuodostelmat antavat kuitenkin hyvän suojan ja yksityisyyttä. Kivet jakavat pitkän rannan useiksi pienemmiksi rannoiksi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s