Taiwanin henkien kätkemä

on

Tyyntävaltamerta tuhansia merimaileja halkoneet mainingit saavuttavat vihdoin Formosan pehmeästi nousevat hiekkakivikalliot. Kalastaja-alus sukeltaa ulapalla mainingin taakse, ja palaa hetken päästä takaisin näkökenttään.

Tämä on saari, jonka päällä lepäävät matalimmat pilvet. Maa, jonka hiekkakivi kasvaa kukkuloiksi, kukkulat bambumetsiksi, vehreys vuoriksi, kunnes muuttuvat taas taivaaksi.

Marraskuun mystinen utuisuus heittää reissaajan keskelle Japanilaisen Hayao Miyazakin hämmentäviä henkimaailmaan sukeltaviin animaatioihin, vaikka olemme Taiwanissa. Yksi maailman tunnetuimmista animaatioista, Oscar-palkittu Henkien kätkemä sai inspiraationsa täältä vuoristokylä Jiufenista.

Hayao siirsi Jiufenin taloja, maisemia ja henkilöitä happomaisiin juonenkäänteisiinsä. Samat punaiset lyhdyt ja kapeat mutkaiset porraskujat hallitsevat täällä yhä. Ja pakkohan se on kokea.

Kuljemme Jiufenin kapeaa kauppakatua pitkin lämpimässä kaatosateessa. Katu on niin kapea, ettei maahan asti pääse kuin murto-osa pisaroista.

Kujilla kaikuu okariinan suloiset soinnut. Ilmassa leijuu vaniljan, kardemumman ja maapähkinän huumaava tuoksu, joka välillä sekoittuu seesamiöljyssä paistettujen kalapullien ja kuivattujen katkarapujen tainnuttavaksi kitkeräksi katkuksi. Pitää hengittää hihaan. Muuten tästä ei selviä. Jiufen on viehättävä ja hämmentävä. Vähän kuin Taiwan muutoinkin.

Marraskuinen Taiwan tarjoaa parastaan. Olemme reissaanneet jo kolmatta viikkoa ja sade vain yltyy. Mutta sade tuo usvaa ja mystisyyttä, mikä kelpaa matkaajille ja heidän kameran ruuduillensa.

Aurinko painuu vuorten taa. Repaleinen rannikko herää iltaan sytyttämällä tuhannet lyhtynsä ja katulamppunsa. Tilaamme vielä pöytään tuotuna sihinää jatkavan kasvispadan, bambukorissa höyrytetyt nyytit ja boysenmarjamaidon. Lempeä Tyynenmeren tuuli pyyhkii Jiufenin henget piiloistaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s