Kaohsiung – sielukasta kitchiä ja silkkaa hulluutta

on

KAOSHIUNG, TAIWAN. Kun Lohikäärmeen suusta käy sisään ja tiikerin suusta ulos, on onni kulkijan matkassa.

Lohikäärmeen ja tiikerin vatsalaukkuihin on kaiverrettu teoksia pahasta ja hyvästä, joiden tarkoitus on ohjata vierailijoita elämään hyvin aikein. Näissä pagodoissa käy samalla neuvolla sadat tuhannet hakemassa onnea, mutta pahat henget eivät sisään pääse. Tämän estää tornien eteen veden päälle rakennettu siksakkiin kääntyilevä silta.

Sitä ei kuitenkaan kukaan kerro, että tiikerin suusta ei pääse ulos, jos ei ulostaudu lohikäärmeen peräaukosta ja tunkeudu tiikerin ahteriin. Ja näiden traumaattisten kokemusten välissä pitäisi kiertää kaksi monikerroksista pagodaakin.

Tämä elämys on yhtä ihmeellinen kuin kaikki muukin tällä Kaohsiungin Lotus Pond -nimisellä lammella, jota ympäröi lukuisia toinen toistaan hämmentävämpiä buddhalaistemppeleitä ja hengellisiä virittäytymispaikkoja.

Lampea vartioivat valtavat ylijumalalliset kitch-henkeen pystytetyt eläin- ja ihmisfiguurit. Veden päälle on tehty massiivisia värikkäitä laitureita, joiden päässä seisoo koristeellisia temppeleitä ja pontevia satuolentoja. Lammen toiselta puolen tuijottaa kaupungin modernit kasvot ja suuri vakava buddha.

Lotus pondin maalaaja on käyttänyt paletistaan rohkeasti ihan varmasti sateenkaaren kaikkia värejä. Paikan suurarkkitehti sen sijaan iso tonkallisen kotipolttoista viinaa ja muita päihteitä. Toisin sanoen: joillain on lähtenyt homma lapasesta – ja se on ihan fantastista! Sekopäinen mahtailu kiehtoo erityisesti meitä hillittyyn ja yksinkertaisuuteen tottuneita skandinaaveja.

Kuuluisimmat kaksi pagodaa, lohikäärme ja tiikeri, nousevat lummemerestä. Lehtien välissä suhahtelee suuria sammakoita. Valkoiset pitkäsääriset linnut pyrähtävät rantapenkereelle ja veden päällä viihtyy pienen aamuisen hetken hento utu.

Ilmassa tuoksuvat temppeleiden oven suussa padoissa palavat suitsukkeet – ja kuollut kala. Mistä lie ympäristöerheestä sitten johtuukin, niin tällä paikalla näyttävät menestyvät parhaiten vain rakennuslaastista muotoillut hahmot, eivät luonnon omat eläimet. Lammen pinnassa lilluu kasapäin veivinsä heittäneitä fisuja. Taas on hyvä hetki hengittää omaa hihaa.

Kaikki upeimmat ihmisen rakentamat paikat ovat nerojen hullujen aikaansaannosta. Niin Lotus Pondikin. Kaksi asiaa tekevät tästä tylsästä teollisuuskaupungista ihmeellisen viehättävän: Lotus Pond upeine temppeleineen ja sen moderni urbaani vastine, vanhoihin satamarakennuksiin noussut taidealue Pier 2 Art Center, jossa kaohsiungilaiset viettävät aikaa ravintoloiden, pikkuputiikkien, taideworkshoppien, pop up -liikkeiden ja teatterin parissa.

Pier 2 on söpö miksaus kaupunkikulttuuria ja aasialaista luovaa hulluutta. Kaikkialla on pikkuruisia taideteoksia ja oivalluksia. Ja löytyypä täältä oma possujunakin: pikajunaksi naamioitu kyykkykyyti.

https://splice.gopro.com/v?id=7dEZRk

Alue on iso, mutta juuri sopiva iltapäivän kestävään kiertelyyn. Iso kuppi tapiocahelmin höystettyä jääteetä käteen jostain kivasta alueen kahvilasta, minitotebägi olalle ja, voilà, olet valmis sukeltamaan taiwanilaiseen hipsterihulluuteen.

Vinkki:

Pier2:n ja Lotus Pondin samoamiseen riittää esimerkiksi päiväreissu Taipeista. Aikainen aamupikajuna kestää perille vain kaksi tuntia. Iltajunia lähtee myöhäänkin illalla. Osta viikonloppuisin meno-paluu etukäteen, sillä junat ovat täysiä. Aloita päiväretki aseman läheltä sijaitsevasta Lotus Pondista ja ota sitten taksi Pier 2:lle, josta pääset juna-metro-yhdistelmin takaisin pikajuna-asemalle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s